Loading

Tegel

Er zijn steeds meer verschillende vloertegels. Dat komt omdat de techniek steeds beter wordt om tegels te maken. Met name grote of speciale formaten zijn erg populair. De techniek van tegenwoordig maakt grote tegels mogelijk. Tegels van 60×60 zijn erg in trek, maar ook 80×80 en zelfs nóg groter, kan tegenwoordig geleverd worden.

In kwaliteit en verscheidenheid is de vloertegel er de laatste 10 jaar enorm op vooruit gegaan.

Gebruikte men voorheen vaak een rode klei, of (wat later) een ‘witte’ klei, dat is tegenwoordig veelal vervangen door porcellanato. Porcellanato is een klei-mengsel. De eigenschappen van een dergelijke tegel zijn o.a. de hoge mate van slijtvastheid, en stootvastheid. Het kleimengsel krijgt bij de fabrikage een zéér hoge persdruk. De porcellanato-tegel weegt ook wat zwaarder dan een tegel met een traditionele klei. Dan verloopt het bakproces in geavanceerde ovens zeer gelijkmatig, en wordt de tegel aan hogere temperaturen blootgesteld. Het kleimengsel versmelt, en geeft de goede eigenschappen aan de tegel.

Na het bakken is de porcellanato-tegel eigenlijk klaar voor gebruik. (Als er een mengsel is gebruikt dat de kleur van de tegel bepaalt, en er verder geen extra laag óp deze tegel wordt aangebracht spreken we van een door-en-door porcellanato-tegel.) Als men geen kleur of uiterlijkbepalend mengsel heeft gebruikt, kan de tegel nog voorzien worden van een glazuur. Men kiest daar voor, omdat de porcellanato-body van de tegel zo ontzettend hard is. De kans op stootschade wordt zeer gering. Dat was bij de traditionele kleisoorten wel anders. Vandaar dat we kunnen stellen, dat het maken van tegels niet meer is, wat het geweest is. De door-en-door porcellanato-tegel kan eventueel ook nog gepolijst worden (gebeurt altijd in de fabriek). Dat gaat het eindproduct glanzen. Er zijn nog tientallen tussenvormen/gemengde technieken van tegels maken. Veel fabrikanten onderscheiden zich graag door een bepaalde techniek uit te breiden en te perfectioneren. De prijs van vloertegels kan hierdoor enorm uiteenlopen.

Vloertegels kunnen uit alle windstreken komen. Italië is natuurlijk één van de bekendste landen op het gebied van tegels maken.

Kom naar onze tegels kijken in etten-leur.