Loading
keyboard_backspaceTerug naar het blog

 

Lentekriebels: 8x SCHOONMAAKTIPS | weer verliefd op je keuken!

 

Zin om je keuken op te ruimen, schoon te maken of opnieuw in te richten? De lente staat voor de deur. Het is tijd voor de voorjaarsschoonmaak en wordt weer verliefd op je keuken!

Een keuken schoonmaken en vooral schoon houden is een hele klus. Er zijn ontzettend veel schoonmaakmiddelen te vinden en ze zijn niet allemaal even goed voor je aanrechtblad of keukenkastjes. Hoe maak je je keuken nu het beste schoon? Dat vertellen we je graag in deze blog!

Let op: aanwijzingen van de fabrikant of leverancier gaan altijd voor op onderstaande adviezen!

 

1. MAAK JE VOEGEN WEER ALS NIEUW

In de voegen van de keuken kruipt vaak veel ongewenst vuil. Hoe maak je dit het beste schoon? Met schoonmaakazijn! Spray of veeg de azijn op de voegen, laat dit een half uurtje intrekken en haal er een spons overheen. Nu zijn je voegen weer als nieuw!

 

2. LAAT JE TEGELS WEER STRALEN

Ook de keukentegels kunnen regelmatig een schoonmaakbeurt gebruiken. Je kunt het beste een ontvetter gebruiken. Je hebt hiervoor verschillende middelen zoals St. Marc, Dasty, Cif of bijvoorbeeld Ajax.

 

3. GEEF JE KEUKENKASTJES WEER GLANS

Grote kans dat ook de keukenkastjes een ontvetter kunnen gebruiken. Nadat je de keukenkastjes hebt ontvet kun je deze insmeren met een dun laagje wasverzachter. Het laagje wasverzachter zorgt ervoor dat het vet in de komende kookbeurten minder goed hecht. Je kunt het er dan in één beweging af poetsen.

 

4. ONTVET JE GASSTEL

Een gasstel is een onderdeel van de keuken dat je veel vaker zal moeten schoonmaken dan de rest van de keuken. Vlekken kun je er in de meeste gevallen afvegen met een doekje met warm water en eventueel afwasmiddel. Je kunt de brander deksels en pannendragers laten weken in een sopje van warm water en afwasmiddel. In de meeste gevallen kun je de fornuisknoppen in de vaatwasser leggen.

 

5. VERWIJDER INGEBRAND VUIL VAN JE KERAMISCHE KOOKPLAAT

Een elektrische kookplaat is makkelijker schoon te maken dan een gasstel. Je kunt de plaat eenvoudig schoonmaken met een sopje van warm water en afwasmiddel. Helaas kan het bij een kookplaat ook voorkomen dat vuil in de plaat brandt. Je kunt het vuil verwijderen met een kookplaatschraper en gebruik maken van speciale reiniger voor keramische kookplaten. Haal na het schoonmaken altijd een vochtige doek over de plaat om te voorkomen dat er zeepresten achter blijven.

 

6. REINIG DE FILTERS VAN JE AFZUIGKAP

Vrijwel alle afzuigkappen maken gebruik van filters. De filters moet je regelmatig vervangen omdat de filters anders verstopt raken. De filters moeten elke 3 tot 12 maanden vervangen worden, afhankelijk van hoe vaak je kookt. Je merkt dat het filter aan vervanging toe is wanneer er geuren achterblijven in de keuken na het koken. Om het moment van vervanging zo lang mogelijk te rekken kun je ze het beste regelmatig in de vaatwasser zetten. Je kunt de filters ook schoonmaken met heet water en een vaatwasser tablet.

Heb je veel last van vuil? Zet een pan met water en citroensap op het vuur met de afzuigkap aan. Door de verdamping van het vocht komt het vuil los en kun je vervolgens makkelijker reinigen. Ten slotte loont het de moeite alle losse onderdelen van het filter schoon te maken met ammoniak. Je kunt ze hier ook een nachtje in laten weken. We raden je wel af de onderdelen te laten weken in een afsluitbare ruimte of in bijvoorbeeld een zak of tas want de lucht van ammoniak is er niet één waar je van geniet.

 

7. AANRECHT: VERSCHILLENDE MATERIALEN VRAGEN OM VERSCHILLENDE SCHOONMAAKMIDDELEN

Het aanrecht is het meest gebruikte onderdeel van de keuken. Afhankelijk van het materiaal waarvan het aanrechtblad gemaakt is, heb je bepaalde schoonmaakmiddelen nodig. Voor dagelijks gebruik adviseren we je een warme doek over het aanrecht te halen.

 

GRANIET

Een granieten werkblad kun je het makkelijkste schoonmaken met Cif of allesreiniger. Heb je een kleurvlek zoals rode wijn, thee of koffie? Wrijf de vlek in met huishoudchloor, laat dit kort intrekken en neem de vlek af met een vochtige doek. Wees wel voorzichtig met agressieve of schurende schoonmaakmiddelen om te voorkomen dat het graniet beschadigd. Door het graniet jaarlijks te impregneren wordt het werkblad minder kwetsbaar.

COMPOSIET

Dit materiaal is schoon te houden met neutrale schoonmaakmiddelen zoals bijvoorbeeld allesreiniger. Heb je een grof werkblad? Dan kun je Cif gebruiken maar wees hier voorzichtig mee.

KERAMIEK

Ook keramieken werkbladen kun je goed schoonhouden met allesreiniger. Ook schoonmaakazijn werkt als een wondermiddel voor keramieken werkbladen. Probeer zuurhoudende- of schurende schoonmaakmiddelen te vermijden.

HOUT

Het schoonhouden van houten werkbladen is een wat grotere uitdaging als bij de overige materialen. Je kunt het aanrecht afdoen met een sopje met allesreiniger. Ten slotte adviseren we je het aanrecht af te doen met een doek met appelazijn. Gebruik geen schoonmaakazijn want dit kan je aanrechtblad aantasten.

GLAS

Een glazen aanrechtblad is schoon te maken met allesreiniger, groene zeep of afwasmiddel. Neem na afloop het aanrecht af met een vochtige doek met spiritus om strepen te voorkomen.

RVS

Het voordeel van RVS is dat het super onderhoudsvriendelijk is. Je kunt dit aanrecht dan ook schoonmaken met allesreiniger, afwasmiddel, groene zeep, Cif of schoonmaakazijn. Azijn helpt je vooral af te komen van vingerafdrukken op het aanrecht.

KUNSTSTOF

Kunststof is een heel onderhoudsvriendelijk materiaal. Je kunt een kunststof werkblad goed schoonmaken met allesreiniger, groene zeep of afwasmiddel. Ook bleek kun je gebruiken op dit aanrecht, maar wees er voorzichtig mee, dit geldt ook voor antikalk producten.

 

8. SPOEL DE AFVOER DOOR

Heb je last van vet in de afvoer? Strooi hier koffiedik in. Het koffiedik verstopt niet en zorgt voor de verwijdering van vet.

 

Is de vonk niet opnieuw over geslagen?

Geven al deze tips je nog niet het beoogde wauw-gevoel als je naar de schone keuken kijkt en slaat de vonk niet opnieuw over? Wellicht moet je nadenken over het herinrichten van je keuken!

Meer weten over het onderhoud van je keuken of inspiratie opdoen voor een nieuwe keuken?

Neem dan contact op met één van onze adviseurs en plan een vrijblijvende afspraak in.