Loading
keyboard_backspaceTerug naar het blog

 

Een keuken wordt een steeds belangrijkere onderdeel van een woning. Sterker nog, meer dan ooit wordt de complete interieurstijl aangepast op keukens. Dat zorgt er voor dat er momenteel veel verandert in de hedendaagse keuken. Zo zagen we in 2022 dat naast de zwarte keuken ook de grijze keuken aan een opmars bezig is. Maar wat gaan we in 2023 terug zien en wat komt er terug in onze showroom? We zetten de belangrijkste trends voor je op een rijtje.

 

  1. Grijs is definitief het nieuwe zwart
  2. Zwart wordt vaker gecombineerd met hout
  3. Minimalisme en rust
  4. Meer sfeer met wandverlichting
  5. Gecombineerde aanrechtbladen
  6. De apparatuur wordt steeds 'slimmer'
  7. Hoge kasten tot aan het plafond
  8. Kleuren geïnspireerd door de natuur

 

1. Grijs is het nieuwe zwart

Vorig jaar benoemden we al dat de grijze keuken aan een opmars bezig is. Op dat moment was de zwarte keuken nog dé meest populaire kleur. We verwachten dat daar in 2023 grijze keukens zeker niet meer voor onder gaat doen. Het voordeel van de kleur grijs is dat je er namelijk oneindig veel kanten mee op kunt. Wil je een hele moderne sfeer in huis? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor hoogglans grijs. Mag het juist wat stoerder? Dan is een keuken met antraciet of betonlook fronten een populaire keuze. In onze showroom zul je deze kleuren daarom steeds vaker terug zien.

Keukentrends 2023: Grijze keukens | Jan van Sundert

 

2. Zwart wordt vaker gecombineerd met hout

Verdwijnt de kleur zwart dan net zo snel als dat deze is gekomen? Het antwoord is nee. Zwart blijft ook dit jaar één van de meest populaire kleuren. We zien wel dat zwart vaker afgewisseld wordt met andere kleuren of materialen. Eén van de mooiste ontwikkelingen daarin is de combinatie met hout(look). De toevoeging van hout aan een zwarte keuken, geeft een rustige en natuurlijke uitstraling. Wij zijn van mening dat de mooiste combinaties worden gemaakt met notenhout.

Zwarte keukens notenhout | Jan van Sundert

 

3. Minimalisme en rust dé keukentrend van 2023

Het creëren van rust is één van de belangrijkste ontwikkelingen in het hele huis. Zo zeiden we al dat minimalisme dé badkamertrend van 2023 wordt. De verwachting is dat deze trend ook populairder wordt in de keuken. Een gemakkelijke manier om dit te creëren is door te kiezen voor natuurlijke materialen. Voor komend jaar zien we dat op 2 manieren terugkomen.

Japandi keukens

Japandi is een combinatie van de Scandinavische en Japanse interieurstijl. Deze twee stijlen zijn totaal anders, maar hebben één ding gemeen: minimalisme. Die eigenschap zorgt er voor dat er rust gecreëerd wordt in een binnenruimte. De verwachting is dat we dit ook meer terug gaan zien in de moderne keuken. Denk bijvoorbeeld aan terrazzo keukenbladen of een houten keuken met verticale ribbel.

Keuken Japandi stijl | Jan van Sundert

 

Marmerlook keuken

Een andere manier om minimalisme te creëren in een keuken is door te kiezen voor marmerlook. In haast alle gevallen komt marmerlook dan terug in het aanrechtblad of de achterwand. Marmerlook aanrechtbladen zijn niet nieuw. In onze showroom hebben we al jaren kunststof en composieten aanrechtbladen met een marmerlook ader. Het doortrekken van deze stijl op de wanden wordt wél steeds populairder. Het straalt een rustig effect uit. Zeker als je kiest voor een neutrale kleur voor de keukenkasten.

 

4. Meer sfeer in de keuken met wandverlichting

In onze showroom zie je het al vaker terug: designverlichting. Een moderne keuken straalt minimalisme uit. In sommige gevallen zijn moderne keukens zelfs een beetje saai. Wat doe je namelijk met een kale muur? Afgelopen jaar zagen we al dat er vaker gebruik wordt gemaakt van een railsysteem. Daar plaatsen we in 2023 graag designverlichting bij. Deze twee zijn ook goed met elkaar te combineren, zoals je ziet in keuken Tampere in onze showroom. Er zijn al tal van mogelijkheden met deze verlichting. Zo maakt de designverlichting van Jansen en de Bont gebruik van Gesture control. Door de Gesture Control bediening kun je de verlichting zonder knop of afstandsbediening verwisselen van werk naar sfeerverlichting. Zo creëer je gemakkelijk voor iedere situatie de beste lichtsetting.

Keukentrends 2023: Wandverlichting keukens | Jan van Sundert

 

5. Inspiratie voor gecombineerde aanrechtbladen

Eén van de leukste trends voor de komende jaren is ongetwijfeld de keuze voor meer stijlen aanrechtbladen in één keuken. Dat klinkt misschien een beetje onwennig, maar het geeft een keuken een prachtig effect. De verwachting is zelfs dat deze trend de komende jaren erg aan populariteit gaat winnen. In keuken Malmö maken we hier al gebruik van. Het spoel- en kookgedeelte hebben een keramisch betonlook werkblad. Deze worden van elkaar gescheiden door een kunststof houtlook middenstuk. Het kan zelfs nog een stapje verder in de vorm van een uitschuifbaar keukenblad, waarmee een sfeervol zitgedeelte gecreëerd kan worden.

Keukentrends 2023: Gecombineerd keukenblad | Jan van Sundert

 

6. De apparatuur wordt steeds 'slimmer'

En dat was natuurlijk al een tijdje het geval, maar inmiddels hebben alle grote merken een complete lijn met slimme apparatuur.

De kookplaat met geïntegreerde afzuiging is niet meer weg te denken. Sinds de lancering van Bora in 2007 is de kookplaat met geïntegreerde afzuiging bezig aan een gestage opmars. De laatste jaren zien we echter dat de populariteit enorm stijgt en dat ook andere merken aan de slag gaan met zo’n kookplaat. Inmiddels hebben alle bekende merken dan ook minimaal één model en is deze geïntegreerde afzuiging niet meer weg te denken.

Daarnaast zien we dat deze bekende merken een complete lijn hebben waar de laatste technologieën het leven een stukje makkelijker maken. Denk daarbij aan een koffiezetapparaat die onthoudt wat je favoriete koffie is. Ook worden meer ovens geïntroduceerd waar de complete bereiding van gerechten al voorgeprogrammeerd staat. ATAG heeft pasgeleden een kookplaat uitgebracht waar je op de graad nauwkeurig je eten kunt bereiden. De keuken van de toekomst is dus vandaag al beschikbaar.

Keukentrends 2023: Celsius cooking | Jan van Sundert

 

7. Hoge kasten tot het plafond

En dit is misschien wel de opvallendste trends voor de komende jaren. De trend was namelijk dat we steeds minder vaak wandkasten terug zagen en dat het minimalisme van een muur of een achterwand steeds populairder werd. Daarnaast werden hoge kastenwanden vaak verwerkt in een koof. Deze nieuwe ontwikkeling laat dus wandkasten doorlopen tot aan het plafond. De twee voornaamste voordelen daar aan zijn de extra opbergruimte en de extra luxe en maatwerk uitstraling.

Keukenkasten tot plafond | Jan van Sundert

8. Kleuren geïnspireerd door de natuur

Na het lezen van dit artikel merk je dat de keuken van 2023 gebaat is bij rust en minimalistische eigenschappen. In de keukentrends van 2023 komt deze kleur steeds vaker terug. Daar voegen we nog een paar kleuren aan toe met een duidelijke hint naar de natuur. Eén daarvan is de greige. Dat is een combinatie van grijs en beige. Ook hier komt de kleur grijs dus weer terug. De combinatie met beige maakt het alleen een stukje zachter.

Een andere kleur die terug gaat komen in nieuwe keukens is notenhout. We benoemden hem al even in combinatie met zwart. Een donkere en warme houtkleur die perfect past bij zwart, maar ook prima op zichzelf staat. Het geeft een luxe en gezellige uitstraling aan een keuken.

Keukenkleur 2023: Greige | Jan van Sundert

 

De showroom wordt momenteel helemaal klaar gemaakt om voor 2023. Op onze online kanalen houden we je hiervan op de hoogte. Heb je al een trend gezien die jij het liefst vandaag nog op neemt in jouw keuken? Dat kan! Kom langs voor inspiratie of vraag vrijblijvend een gesprek aan met één van onze adviseurs.